Infra-sector | IT-experts

Mooie rol Datadigest voor nieuwe supercomputer TU Delft

Dit jaar wordt er op de eigen campus van de TU Delft een nieuw High Performance Computing (HPC) Cluster gerealiseerd. Datadigest is door leverancier Fujitsu gevraagd om als partner ondersteuning te leveren bij de implementatie van de supercomputer op de campus van de TU Delft.

Wat het Delft High Performance Computing Center (DHPC) speciaal maakt is de flexibiliteit: er zijn weinig beperkingen met betrekking tot hardware en software. Dit betekent dat de supercomputer snel kan worden aangepast aan de vereisten op het gebied van onderzoek en onderwijs.

De Delftse supercomputer zal wereldwijd op de 250e plaats komen, met een snelheid van 2 petaflops (een miljoen keer een miljard berekeningen per seconde).

Het hart van de HPC wordt gevormd door 20,000 CPU-cores in meer dan 400 compute nodes en bevat een high-speed parallel storage subsysteem, gebaseerd op een BeeGFS. Alle compute nodes en het opslagsysteem zijn verbonden met HDR100 Infiniband-technologie voor communicatie tussen knooppunten met een hoge doorvoer en lage latency.

De hardwarelaag is gebaseerd op de standaard x86-servers van Fujitsu, die zijn geconfigureerd als CPU-intensieve compute nodes, high memory nodes en nodes met GPU-kaarten.

Als er toch nog meer capaciteit nodig is kan er d.m.v. cloud bursting gebruik gemaakt worden van de capaciteit van SURF(de supercomputer van onderwijs en wetenschap in Nederland.) of AWS (Amazon Cloud Computing).

Naast de traditionele toegang tot de HPC zal er ook een gebruiksvriendelijke webportal worden opgezet. De clusterbeheersoftware maakt het in de wachtrij plaatsen van opdrachten en het automatisch toewijzen van de juiste resources aan opdrachten mogelijk.

https://www.tudelft.nl/2021/tu-delft/tu-delft-realiseert-supercomputer-op-eigen-campus

https://www.datacenterdynamics.com/en/news/tu-delft-install-fujitsu-supercomputer-campus/

https://www.tudelft.nl/dhpc/

 

Share the Post:

Related Posts

Datadigest goes USA!

Begin mei vertrekt Datadigest naar San Francisco. Als onderdeel van een Nederlandse delegatie zullen wij ons gedurende deze handelsmissie verdiepen

Read More