Trendwatchers voorspellen Digitale Destructie. 3 tips om dit te voorkomen.

Meer dan 1000 verschillende apparaten en systemen succesvol met elkaar laten communiceren
Een paar jaar geleden, tijdens de aanleg van een zeer grote verkeerstunnel, werd Datadigest met spoed gevraagd om te helpen. Een consortium was al maandenlang bezig om een enorme hoeveelheid aan systemen, apparaten en software met elkaar te laten communiceren. Ze kwamen er niet uit. De mensen van Datadigest begrijpen de samenhang van deze problematiek op een bijna intrinsiek niveau. Ook nu was dit het geval. De klus was erg complex, maar werd binnen de deadline opgeleverd. Sinds die tijd is de infra sector een van de belangrijkste klantengroep voor Datadigest.

Digitale destructie
Het trendwatchers echtpaar Richard en Lieke Lamb timmert al geruime tijd met succes aan de weg. Zo voorspelden zij bijvoorbeeld de economische crisis van 2008 al ruim voordat deze gemeengoed was.
Voor 2020 voorzien zij onder andere de verschuiving van het “digitale doolhof” naar “digitale destructie”. Hiermee bedoelen ze onder andere regelmatig terugkerende rampen met datalekken, digitale inbraken maar ook het vastlopen van cruciale systemen. Denk bijvoorbeeld aan het vastlopen van de brandstoftoevoer naar Schiphol afgelopen zomer waardoor duizenden reizigers niet met vakantie konden. De oorzaak hiervoor is deels door digitaal vandalisme, maar zeker ook vanwege de enorme complexiteit van onze technologische wereld.

Systeembomen die niemand meer begrijpt
Onze wereld is aan elkaar geknoopt van onnoemelijk veel grote en kleine technische apparaten, systemen, software, algoritmes en protocollen. Veel van dergelijke “systeembomen” zijn door de jaren heen geëvolueerd. Men is gaan doorbouwen op bestaande apparaten, storingen werden verholpen met een paar regels nieuwe code etcetera. De meeste systemen zijn in feite ondoorgrondelijk geworden. En net zoals je een lekke boot ook niet steeds kan oplappen met een nieuwe lik waterbestendige pasta kun je digitale systemen ook niet eeuwigdurend blijven repareren.

Nieuwe technologie, nieuwe uitdagingen
Het is noodzakelijk om complexe technische infrastructuur op tijd te vervangen voor een compleet nieuwe installatie. Niet uit luxe maar uit noodzaak. Maar ook hier is iets interessants aan de hand. Dagelijks komen er nieuwe technische systemen op de markt die volgens de specificaties zo’n beetje alles kunnen wat je maar wilt. Maar zodra je 3 systemen van verschillende leveranciers met elkaar wilt verbinden, of als je iets wilt met een configuratie die buiten de standaardtoepassing ligt, gaat het nog steeds heel vaak mis en werkt het niet. Leveranciers zijn meestal alleen expert op hun eigen gebied.

Terug naar de aanleiding van dit blog: Hoe voorkom je digitale distructie van jouw systemen?
1.Zorg voor een breed gedragen kennis van het complete systeem. Vaak gaat het mis doordat niemand kennis heeft van de samenhang van de complete configuratie. Als er in de organisatie slechts één functionaris die alle kennis heeft is vormt dat een groot risico.
2.Zorg voor een actuele systeemdocumentatie die ook door niet-specialisten wordt begrepen. Net zoals de financiële administratie in een boekhouding wordt bijgehouden, moet cruciale systeemtechnologie worden geregistreerd en bijgehouden.
3.Betrek gebruikers bij ontwerp, bouw en documentatie van het systeem. Vaak zijn bouwers en gebruikers 2 totaal verschillende werelden die vrijwel nooit met elkaar praten.

Share the Post:

Related Posts

Datadigest goes USA!

Begin mei vertrekt Datadigest naar San Francisco. Als onderdeel van een Nederlandse delegatie zullen wij ons gedurende deze handelsmissie verdiepen

Read More